Waarom raak ik altijd alles kwijt?

Waarom raak ik altijd alles kwijt?

Via Facebook kregen wij de vraag: ‘Waarom raak ik eigenlijk altijd alles kwijt?’. Met Tile hebben we de oplossing voor het probleem maar wat is de oorzaak? Wij zijn op onderzoek uitgegaan om hierop een antwoord te vinden.

 

Voor mij, Lars student Psychologie aan de Universiteit van Tilburg, is deze vraagstelling uitermate interessant. Waarom onthoudt ons brein gewoon niet simpel weg waar ik mijn fietssleutel heb gelaten, is toch allemaal veel makkelijker dan al dat gezoek. Het kost tijd en zorgt voor stress… Lijkt allemaal nergens goed voor te zijn.

 

Als je georganiseerd en gestructureerd bent is deze vraagstelling nauwelijks te begrijpen. Hoe kan je in hemelsnaam elke dag je sleutels kwijtraken? Leg ze standaard ergens neer, dan is er niets aan de hand. Tja… makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan mijzelf hier ook totaal niet in vinden, hoe kunnen mensen zo gestructureerd zijn…

 

Aan Jos Taheij, Psycholoog en jarenlang onderzoeker geweest naar het menselijk brein, hebben wij deze vraag voorgelegd. In hemelsnaam waarom raken wij altijd alles kwijt? Hij kwam toch wel met een bevredigend antwoord. ‘Omdat jouw brein bezig is met de toekomst is het niet bewust van het hier en nu, daardoor onthoudt het brein niet waar je de sleutels hebt neergelegd’. Klinkt heel ingewikkeld maar laten we het verduidelijken met een voorbeeld:

 

Jij komt thuis na een dag hard werken en wilt graag even lekker sporten. Je komt binnen met het idee dat je de spullen bij elkaar moet zoeken, tas moet inpakken, banaan moet meenemen en de bus gaat om 17:55. In de tussentijd heb je onbewust je sleutels ergens weggelegd, maar dat heeft je brein niet bewust opgenomen omdat jij met iets anders bezig was. Namelijk met het multitasken van al de dingen die jij nog moet doen. Domper… want dit zorgt ervoor dat jij dus moet gaan zoeken.

 

Kortom je hebt twee opties: jouw brein trainen door jezelf aan te leren bewust je sleutels ergens neer te leggen. Maar een vraag aan jou: Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Je kan ook jouw brein een handje helpen door een Tile aan te schaffen. Hoef je niet allemaal extra moeite te doen en je leven te beteren. Zulke loze beloftes maak je maar als het weer 1 januari is ;).

 

Voor mij is Tile ideaal. Tile vindt alles terug en ik kan mijzelf concentreren op de dingen die voor mij wel belangrijk zijn en niet een kwartier bezig zijn met mijn sleutels vinden. Dat is dus geen issue meer. Gelukkig want ik werd soms wel gek van mezelf, nu nog maar niet meer om deze dingen :).

 

Dus als jij de volgende keer weer te horen krijgt: ‘Jij bent echt altijd alles kwijt’ heb je nu een bevredigende reactie. Het is helemaal niet zo erg. Je bent gewoon bezig met de dingen die belangrijker zijn voor de langere termijn en denkt aan de toekomst.

 

Heb jij een onderwerp gerelateerd aan Tile, spullen kwijtzijn of andere zaken. Laat het ons weten en wij gaan op onderzoek uit om achter het antwoord te komen. Hopelijk heeft dit je een beetje gerustgesteld.

 

Happy finding,

Lars Taheij
AltijdAllesKwijt.nl