Hoe voorkom je dat je spullen kwijt raakt in huis?

Het is een situatie waar we allemaal mee te maken hebben gehad: spullen kwijt in eigen huis. Of het nu gaat om de afstandsbediening, telefoon, de sleutels of je bril, het kan ons leven behoorlijk in de war schoppen. Gemiddeld zoeken we tien minuten per dag naar onze spullen, vaak is dat dan wanneer we haast hebben. Heel vervelend, want vaak zijn we de spullen kwijt in ons eigen huis. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk zo vaak? En is er een manier om dit te voorkomen?

Waarom ben ik altijd alles kwijt?

Vaak raken we in huis onze sleutels, pinpas, portemonnee en telefoon kwijt. Een van de redenen waarom we zo vaak spullen kwijtraken, is dat we overweldigd worden door de hoeveelheid spullen die we bezitten. We hebben de neiging om te veel spullen te verzamelen, waardoor het moeilijk wordt om alles te organiseren en te onthouden waar we alles hebben neergelegd. Tussen die bende van spullen kun je dan weer gaan zoeken naar je kwijtgeraakte portemonnee of sleutels. Een andere reden waarom we spullen kwijtraken, is dat we onze aandacht vaak verdelen over verschillende taken en verantwoordelijkheden. Hierdoor kan het gebeuren dat we iets neerleggen en vervolgens vergeten waar we het hebben neergelegd.

Spullen kwijt in huis, wat nu?

Als je jouw spullen kwijt bent in eigen huis, kun je de volgende stappen nemen om ze te vinden:

 1. Maak een lijst van de spullen die je kwijt bent. Dit helpt je om gericht te zoeken en je zoektocht te beperken tot specifieke items.
 2. Denk na waar je hetgeen voor het laatst gezien hebt en ga dan precies de stappen na waar je nog allemaal bent geweest. 
 3. Zoek in de meest voor de hand liggende plaatsen. Vaak liggen de spullen die we kwijt zijn, gewoon in een plek waar we ze eerder hebben neergelegd.
 4. Zoek in stapels papieren, op tafels en op andere oppervlakken waar je de spullen eerder heeft gezien.
 5. Zoek in lades, kasten, manden of andere opbergsystemen.
 6. Als je de spullen nog steeds niet kunt vinden, vraag andere huisgenoten of zij de spullen misschien hebben gezien of gebruikt.

Houd er rekening mee dat het soms onvermijdelijk is om spullen kwijt te raken. Het is belangrijk om niet te snel in paniek te raken en geduldig te zoeken naar de spullen, voordat je overweegt om het te vervangen. Het blijft alleen altijd heel vervelend en het kost ontzettend veel tijd. Je wil net ergens heen gaan en dan ben je weer je ID-kaart of OV-kaart kwijt. De trein wacht helaas niet op je. Daarom is het beter om te voorkomen dat je spullen kwijtraakt.

Hoe kan ik voorkomen dat ik spullen kwijtraak?

Gelukkig is er een manier om dit te voorkomen: georganiseerd werken. Door onze spullen op een efficiënte manier te organiseren, kunnen we ons leven een stuk gemakkelijker maken. Hier zijn een paar tips die kunnen helpen bij het organiseren van jouw spullen en het minder snel kwijtraken van spullen:


 1. Maak een inventarisatie van je spullen. Door te weten wat je allemaal hebt, kun je beter bepalen waar je alles moet opbergen. Schrijf het op in een handig notitieboekje.
 2. Maak gebruik van opbergsystemen. Denk aan manden, laden, planken en kasten. Zo kunt je jouw spullen op een efficiënte manier opbergen en makkelijk terugvinden.
 3. Maak gebruik van labels. Door je spullen te labelen, weet je precies waar spullen zich bevinden. Dit is vooral handig voor kleine spullen zoals schroeven, moeren en bouten.
 4. Maak gebruik van een agenda. Door een agenda bij te houden, weet je precies wat je moet doen en wanneer. Hierdoor kun je jouw aandacht beter verdelen en voorkom je dat je iets vergeet.
 5. Maak gebruik van een reminder-app. Door gebruik te maken van een reminder-app, wordt je herinnerd waar je iets neer hebt gelegd.

Door deze tips toe te passen, kun je jouw spullen efficiënt organiseren en kwijtraken van bijvoorbeeld je pinpas, OV-kaart of portemonnee voorkomen. Het kan even duren voordat je gewend bent aan een georganiseerde manier van werken, maar je zult zien dat het op de lange termijn veel tijd en frustratie bespaart.

Zorg voor opgeruimde ruimtes

De beste manier om te voorkomen dat je spullen kwijtraakt is en blijft door het regelmatig opruimen van je huis. Door regelmatig te kijken naar de spullen die je hebt en de spullen die je niet meer gebruikt, kunt je jouw huis opgeruimd houden en voorkomen dat je overweldigd wordt door de hoeveelheid spullen die je bezit. Het opruimen van je huis kan ook helpen bij het maken van keuzes over welke spullen je wil behouden en welke spullen er weg mogen. Door je spullen op een regelmatige basis te bekijken, kun je ervoor zorgen dat je alleen de spullen behoudt die je echt nodig hebt en waardeert. Hierdoor zie jij jouw kwijtgeraakte pinpas of sleutel makkelijker liggen.


Een andere belangrijke tip voor het minder snel kwijtraken van spullen is door een specifieke plek voor alles te creëren. Dit betekent dat elk object een specifieke plek krijgt waar het altijd opgeborgen wordt, hierdoor hoef je niet te zoeken naar de spullen. Spullen kwijtraken in eigen huis is nou eenmaal een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er manieren om dit te voorkomen. Door georganiseerd te werken, regelmatig op te ruimen en een specifieke plek voor alles te creëren, kun je jouw spullen efficiënt organiseren en het kwijtraken van spullen voorkomen.

De Chipolo bluetooth tracker

Ben jij nou iemand die altijd zijn telefoon kwijt is in huis? Dan hebben wij dé oplossing: een bluetooth tracker! Je zult denken, een bluetooth tracker voor als ik mijn telefoon kwijt ben in mijn huis? Ja, zeker! De Chipolo bluetooth tracker heeft namelijk een functie dat wanneer je op de tracker klikt, er een geluid op jouw telefoon afgespeeld wordt met een bereik van wel 60 meter. Normaal gesproken gebruik je de telefoon om te kijken waar de tracker, met jouw spullen, zich bevindt, maar het kan dus ook andersom handig zijn.

Wat is een bluetooth tracker?

Een bluetooth tracker is precies wat jij nodig hebt als je vaak je sleutels, ID-kaart, portemonnee of andere waardevolle spullen kwijt bent. Je kunt jezelf een hoop tijd (en geld) besparen doordat een bluetooth tracker via een handige app jou precies zegt waar je moet zoeken. Hij toont de laatste locatie waar jouw smartphone voor het laatst in contact stond met de bluetooth tracker en geeft ook een vriendelijke herinnering wanneer jij buiten het bereik bent van je spullen. Gewoon om er zeker van te zijn dat jij jouw waardevolle spullen niet kwijt raakt. Doordat er een geluid afgespeeld wordt op je telefoon bij het klikken op de tracker, werkt de bluetooth tracker dus ook andersom wanneer je jouw telefoon kwijt bent. Zowel Tile als Chipolo hebben beide een handige bluetooth tracker sleutelvinder ontwikkelt die je helpt bij het eenvoudig terugvinden van je verloren sleutels.