ID kaart kwijt of gestolen, wat nu?

Vaak wanneer je je spullen kwijt raakt gebeurt dit op de meest vervelende momenten. Zo is het kwijt raken van je id kaart ook een situatie die veel stress met zich mee brengt. Buiten het feit dat je verplicht bent om je identiteitskaart altijd bij je te hebben, gebruik je hem maar zelden. Maar net op de momenten dat je hem een keer nodig hebt ben je je ID kaart kwijt. Je wilt hoe dan ook zo snel mogelijk je verloren ID kaart weer terug hebben. Of als het nodig is zo snel mogelijk een nieuwe ID aanvragen bij de gemeente waarin je woont. Omdat we bij altijdalleskwijt.nl goed begrijpen hoe vervelend het is als je jouw id kaart kwijt bent, gaan we je meenemen in de stappen die je moet nemen. 

Stap 1: Zoek op je laatste locatie 

We raken allemaal geregeld onze spullen kwijt, echter raakt de een net wat vaker iets kwijt dan de ander. Een gouden tip voor ieder die wel eens wat kwijt raakt, is om te gaan zoeken op je laatste locatie. Neem een stapje terug en denk na over al de plekken waar je vandaag bent geweest. De kans is groot dat je je ID kaart kwijt bent geraakt op een plek waar je net vandaan komt.  Het is dus verstandig om terug te gaan naar je laatste locaties en daar te gaan zoeken naar je verloren ID kaart.  

Stap 2:  Kijk op Loketgevondenvoorwerpen.nl 

Wanneer je na het zoeken op je laatste locaties nog steeds geen succes hebt, is er nog een manier om je verloren ID kaart terug te vinden. Je hebt tegenwoordig  websites die je kunnen helpen bij het terugvinden van jouw verloren spullen. De website Loketgevondenvoorwerpen.nl is speciaal opgericht om mensen te helpen wanneer ze bijvoorbeeld hun ID kaart kwijt zijn. Daarnaast is het zo dat wanneer je een onbeheerd voorwerp op straat vindt, dit eigendom van de gemeente is. De website werkt er samen met de gemeente aan om ervoor te zorgen dat jouw verloren ID kaart bij je terug komt.

Stap 3: Verklaring van vermissing ID afleggen bij je gemeente

Wanneer je jouw ID kaart kwijt bent geraakt is het niet meer verplicht om hiervoor aangifte te doen bij de politie. Alleen wanneer je denkt dat je ID kaart gestolen is kan je hier alsnog aangifte voor doen. In alle andere gevallen ben je verplicht om een verklaring van vermissing van je ID kaart bij jouw gemeente af te geven. Dit kan je online doen via de website van jouw gemeente. Mocht je dit liever niet online doen, dan kan je natuurlijk ook een afspraak maken bij je gemeente. Houdt er rekening mee dat wanneer je je verloren ID kaart vermist meldt, deze definitief ongeldig is. Ook wanneer je je ID kaart terugvindt is deze niet meer geldig. 

Stap 4: Nieuwe ID kaart aanvragen 

Wanneer je je ID kaart kwijt bent ben je niet verplicht om deze direct te vervangen. Als je nog steeds in het bezit bent van van een geldig identiteitsbewijs is dit niet verplicht. Mocht je nou wel een nieuwe ID willen aanvragen dan zijn hier twee verschillende manieren voor. Je kan dit zowel digitaal als persoonlijk aan de balie van je gemeente aanvragen. Houdt er rekening mee dat je bij een digitale aanvraag alsnog persoonlijk moet afronden bij het gemeentehuis. Het is echter per gemeente verschillend wanneer je je nieuwe ID op kan halen. 

Wanneer je je ID kaart kwijt bent wil je natuurlijk graag weten wat de kosten hiervoor zijn. Voor een minderjarige kost een nieuwe id kaart €36,68, voor een volwassenen persoon zijn de kosten €68,53.

Stap 4.5: ID kaart gestolen in het buitenland

Er zijn weinig dingen die vervelender zijn dan spullen kwijt raken op vakantie. Wanneer je je identiteitsbewijs kwijt raakt op vakantie heb je natuurlijk een nog groter probleem. Zeker gezien het feit dat je tijdens je reis in het buitenland in het bezit moet zijn van een geldig legitimatiebewijs. Als je zeker weet dat je je ID kaart kwijt bent moet je zo snel mogelijk naar de politie om aangifte te doen. Vervolgens kan je naar de Nederlandse ambassade of consulaat om daar een nooddocument aan te vragen. Om aan een nooddocument moet je aan strikte voorwaarden voldoen. Lees hier wat je moet doen om aan een nooddocument te komen. 

Stap 5: Nooit meer jouw ID kaart kwijt raken? 

Nu je erachter bent gekomen hoe vervelend het is om je ID kaart kwijt te raken, wil je vast ook weten hoe je dit kan voorkomen! Bij altijdalleskwijt.nl bieden we een hele makkelijke oplossing hiervoor, namelijk bluetooth trackers! 

Wat is een bluetooth tracker? 

Een bluetooth tracker kan je helpen om ervoor te zorgen dat je jouw ID kaart nooit meer kwijt raakt. Het is een klein apparaatje dat je makkelijk opbergt bij jouw spullen die je geregeld kwijt raakt. Door middel van een app weet je precies waar je moet zoeken wanneer je jouw spullen even niet kan vinden. Zowel Tile als Chipolo hebben beide ultradunne bluetooth portemonnee trackers, in de vorm van creditcard, die je makkelijk bij je andere pasjes in je portemonnee kan bewaren. Zo voorkom je dat je zowel je portemonnee als je ID kaart ooit nog kwijt raakt. 

Wil je voorkomen dat je ooit nog je ID kaart kwijt raakt? Bekijk dan onze handige portemonnee trackers van Tile en Chipolo: