Sleutels kwijt? Wat moet ik nu doen?

We kennen allemaal dat vervelende gevoel wel. Je wil je sleutels uit je broekzak halen maar ze zitten er niet meer in. Paniek! Sleutels kwijt? Ook wij hebben dit weleens meegemaakt en weten als geen ander hoe vervelend het is om je sleutels kwijt te zijn. Daarom hebben we speciaal voor jou een stappenplan gemaakt met de stappen die je moet nemen als je jouw sleutels kwijt bent. Er zijn altijd een aantal vaste stappen die je moet nemen, dus het maakt niet uit of je jouw huissleutel, fietssleutel, autosleutels of brievenbus sleutels kwijt bent. Daarnaast lichten we per sleutelsoort kort toe wat je moet doen als je jouw sleutel kwijt bent. We helpen je niet alleen met het oplossen van dit probleem, we hebben ook een hele handige tip voor je die voorkomt dat je ooit nog je sleutels kwijt raakt! 

Stap 1: Zoek je sleutel op je laatste locatie

Je sleutels gaan eigenlijk overal mee wanneer je op pad gaat. Wanneer je jouw sleutels kwijt bent is de kans groot dat je ze gewoon ergens verloren bent. Het is dus slim om even bij je laatste locaties langs te gaan en te kijken of je daar je sleutels kwijt bent geraakt. Er is een grote kans dat je verloren sleutels hier nog ergens liggen. Hiervoor moet je even goed bedenken waar je allemaal bent geweest die dag. Het kan natuurlijk elk moment van de dag zijn gebeurd, bijvoorbeeld toen je even niet oplette of aan het haasten was om nog op tijd op bestemming te komen. 

Stap 2: Regel een reservesleutel 

Om weer naar binnen of op pad te kunnen moet je een reservesleutel regelen. Vaak heb je wel een reservesleutel bij iemand anders liggen voor dit soort noodgevallen. Heb je geen reservesleutel? Dan zijn er een aantal extra stappen die je moet nemen om dit probleem op te lossen. Daarom leggen we graag even uit wat je moet doen als dit het geval is. Volg de volgende stappen en dan helpen we je bij stap 4.5 verder met wat je nu moet doen! 

Stap 3: Sleutel gestolen? Doe aangifte en neem contact op met je verzekering.

Wanneer je het gevoel hebt dat jouw sleutels niet kwijt zijn maar juist gestolen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk aangifte van diefstal te doen. Je weet niet wat de intenties van de persoon zijn die ze nu in handen heeft en wilt daarom zo snel mogelijk actie ondernemen. Wanneer je geen aangifte doet voor diefstal van je sleutel dan kan je later de eventuele kosten die hierbij komen kijken niet declareren bij je verzekering. Dus wanneer je sleutel kwijt en hoogstwaarschijnlijk gestolen is, zorg dan dat je zo snel mogelijk aangifte hiervan doet. Daarnaast is het verstandig om ook gelijk contact met je verzekering op te nemen. Mocht het nodig zijn dat je je sloten moet vervangen dan kun je gelijk bespreken wat de eventuele vergoeding is in dit geval. Zeker bij diefstal worden de kosten sneller vergoed door jouw inboedelverzekeraar. 

Stap 4: Kijk op Loketgevondevoorwerpen.nl

Gelukkig hebben we tegenwoordig speciale websites die jou een handje kunnen helpen met het melden, zoeken en vinden van jouw verloren sleutels. de website Loketgevondenvoorwerp.nl is speciaal opgericht om mensen te herenigen met hun verloren spullen. Dit is dus een goede plek om op zoek te gaan wanneer je sleutels kwijt zijn. Daarnaast is het zo wanneer je een onbeheerd voorwerp op straat vindt (huissleutel, fietssleutel of autosleutel), dit eigendom van de gemeente is. De website geeft per gemeente aan wat de gevonden voorwerpen zijn, zo kan je gemakkelijk zoeken naar de plek waar je je sleutels kwijt bent geraakt.

Stap 4.5: Sleutels kwijt maar geen reservesleutel? 

Naast de stappen die je nu al hebt genomen komen er nu wat extra stappen bij kijken. De stappen die je nu moet nemen zijn verschillend per sleutelsoort. Zo neem je bij een autosleutel andere stappen stappen dan bij een huissleutel. We nemen je kort mee in de stappen die je moet nemen wanneer je sleutels kwijt zijn en je geen reservesleutel hebt. 

Huissleutel kwijt? 

  • Neem contact op met jouw verzekeraar. Vaak ben je verzekerd voor dit soort gevallen en krijg je een vergoeding voor het vervangen van jouw sloten. 
  • Neem contact op met een slotenmaker om de sloten te vervangen. Een betrouwbare slotenmaker vind je op Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid CCV

Autosleutel kwijt?

  • Neem contact op met je auto dealer. De servicemonteur kan met speciale computerapparatuur je auto open maken. 
  • Daarnaast kan de autodealer ook gelijk een nieuwe autosleutel bestellen. 

Fietssleutel kwijt? 

  • Neem contact op met een fietsenmaker of de fietsenmaker waar jij de fiets hebt gekocht. 
  • De fietsenmaker kan een nieuwe sleutel maken met jouw sleutelnummer. Dit nummer staat op jouw aankoopformulier. 
  • Heb je dit niet? Dan kan je een slotenmaker inschakelen om je fiets los te krijgen. 

Stap 5: Voorkom dat jij jouw sleutels in toekomst kwijt raakt.

Nu je hebt ondervonden wat je allemaal moet doen wanneer jij jouw sleutels kwijt bent zul je vast gaan denken: hoe kan ik dit in de toekomst voorkomen? Het antwoord op deze vraag is: met een bluetooth tracker!

Wat is een bluetooth tracker?

Een bluetooth tracker is precies wat jij nodig hebt als je vaak je sleutels of andere waardevolle spullen kwijt bent. Je kunt jezelf een hoop tijd (en geld) besparen doordat een bluetooth tracker via een handige app jou precies zegt waar je moet zoeken. Hij toont de laatste locatie waar jouw smartphone voor het laatst in contact stond met de bluetooth tracker en geeft ook een vriendelijke herinneringen wanneer jij buiten het bereik van je sleutels bent. Gewoon om er zeker van te zijn dat jij jouw waardevolle spullen niet kwijt raakt. Zowel Tile als Chipolo hebben beide een handige bluetooth tracker sleutelvinder ontwikkelt die je helpt bij het eenvoudig terugvinden van je verloren sleutels.

Dus wil jij voorkomen dat je ooit nog buitengesloten bent doordat je je sleutels kwijt bent geraakt? Bekijk dan onze bluetooth trackers sleutelvinders: