Spullen kwijt in het openbaar vervoer, wat nu?

De vakantie is weer voorbij en dus is het ‘normale’ leven weer gestart. De start van een nieuw schooljaar of het werk wordt weer opgepakt. In beide gevallen betekent dit dat we weer veel gaan reizen, dit doen we vaak met de trein of bus. Reizen met de trein kan erg handig zijn, maar toch ergeren veel mensen zich aan het treinreizen in Nederland. Vooral de vertragingen van de NS zijn voor veel mensen die vaak reizen met de trein een grote ergernis. Wat nog vervelender is, is het kwijtraken van je spullen tijdens het reizen met het openbaar vervoer. Op het moment dat jij de trein uitstapt en erachter komt dat jouw rugzak nog in de trein ligt, ben je eigenlijk al te laat. Heel vervelend. Het is nu vertrouwen op de mens en hopen dat jouw spullen teruggebracht worden. Toch zijn er stappen die jij zelf kunt ondernemen om je kwijtgeraakte spullen terug te krijgen, zodat jouw treinreis toch iets minder vervelend wordt.


Spullen kwijtraken in het openbaar vervoer

Doordat er zoveel gereisd wordt is het logisch dat er ook mensen zijn die hun spullen in de trein kwijt raken. Helaas kan dit ook jou overkomen. Je schoolboeken of nog erger, je laptop en telefoon. Het kan van alles zijn wat je tijdens het reizen met de NS kwijt kan raken. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de ov-kaart kwijt raakt. Dat is helemaal vervelend, want met de ov-kaart, ofwel studenten-ov, kom je van a naar b. Het is dus belangrijk dat je na het kwijtraken van je spullen of ov-kaart zo snel mogelijk actie onderneemt. 

Wij adviseren om de volgende stappen te ondernemen wanneer je je spullen kwijt bent geraakt in het openbaar vervoer:


Stap 1: Maak een melding 

Het is erg belangrijk dat je meteen jouw verloren voorwerpen aan de NS doorgeeft. Vertel zoveel mogelijk over jouw verloren spullen, want dat vergroot natuurlijk de kans dat de NS medewerkers de voorwerpen weten te vinden. Het is belangrijk dat je bij de melding ook een beschrijving van jouw treinreis doet, dus wanneer en hoe laat jij met de trein aan het reizen was. Mochten jouw verloren voorwerpen door de NS medewerkers gevonden zijn én je hebt het gemeld, dan zul je binnen drie weken een brief van het Centraal Bureau Gevonden Goed krijgen. Hierin zal alle informatie staan over jouw gevonden voorwerpen.


Stap 2: Ga zelf zoeken

Als je op de terugreis in de trein je spullen bent verloren én je dus bijna thuis bent, kun je natuurlijk ook zelf achter je spullen aan. Je weet immers waar de trein naartoe gaat. Op sommige stations staan de treinen langer stil, waardoor er tijd is om bij het toestel te komen. Dan kun je zelf de trein doorlopen of een conducteur aanspreken. Hopelijk heb je jouw verloren voorwerpen dan zo terug. Sowieso is het altijd slim om op het station waar de treinreis eindigde te vragen of er bij de NS al gevonden voorwerpen liggen.


Stap 3: Kijk bij de gevonden voorwerpen

De gevonden voorwerpen van de NS worden 5 dagen bewaard op het station waar het geleverd is. Dit is dus het station van het einde van jouw treinreis. Tot die tijd kun je het kosteloos ophalen op het betreffende station. Na 5 dagen gaan jouw gevonden voorwerpen vanuit de NS naar het Centraal Bureau Gevonden Goed. Hou dus bij het eindstation van de treinreis 5 dagen in de gaten of jouw voorwerpen al door de NS medewerkers gevonden zijn. Na de 5 dagen komen er namelijk kosten bij kijken. De verwerking- en verzendkosten van de gevonden voorwerpen bedragen minimaal 15 euro. De spullen worden dan naar het opgegeven huisadres gestuurd. Dit geldt overigens ook allemaal voor een kwijtgeraakte ov-kaart. Let wel op want na de wettelijke bewaartermijn (van de meeste producten 3 maanden) gaan de, bij de NS, verloren voorwerpen naar vaste opkopers. De minder waardevolle spullen worden zoveel mogelijk gerecycled.


Stap 4: Voorkom het kwijtraken van spullen

Wij weten zeker dat jij niet nog eens jouw werk- of schooltas met dure laptop en boeken of je ov-kaart kwijt wil raken. Het levert een hoop gedoe op. Daarom is het goed om te weten hoe je dit in het vervolg kan voorkomen. Wij van altijdalleskwijt.nl hebben daar natuurlijk een hele goede oplossing voor; een bluetooth tracker!

Wat is een bluetooth tracker?

Een bluetooth tracker kan je helpen om ervoor te zorgen dat je jouw spullen nooit meer kwijt raakt. Het is een kleine gadget dat je makkelijk opbergt bij jouw spullen die je wel eens kwijt raakt. Denk hierbij aan je sleutelbos, rugzak of schooltas. Door middel van de handige app weet je precies waar je moet zoeken, wanneer je jouw spullen even niet kan vinden. Chipolo heeft handige bluetooth trackers ontwikkelt die je helpen bij het eenvoudig terugvinden van je verloren spullen. Daarnaast heeft Chipolo ook ‘Spot’ versies. Met deze versies kun je de Chipolo Bluetooth tracker verbinden met het ‘zoek mijn’ netwerk van Apple.

Wil je voorkomen dat je ooit nog je spullen in het openbaar vervoer kwijtraakt? Bekijk dan hier onze handige trackers van Chipolo: