Wat is NFC? Alles wat je moet weten over NFC!

De NFC technologie wordt steeds vaker in en op allerlei producten toegepast. Zo zit er tegenwoordig een NFC chip in je paspoort, rijbewijs, ID-kaart en smartphone. Alles om veilig en snel gegevens uit te kunnen wisselen. Maar wat is NFC? Hoe werkt NFC precies? En waar en wanneer gebruik je NFC? In deze blog geven wij antwoord op deze vragen én leggen we je alles uit wat je moet weten voordat je een NFC Tag gaat kopen.

Alles wat je moet weten over NFC

We kunnen ons goed voorstellen dat je het overzicht kwijt bent geraakt tijdens je zoektocht op internet naar antwoorden op de vraag: “wat is NFC?” Om het voor jou makkelijker en overzichtelijk te maken beantwoorden we de volgende vragen voor je:

 • Wat is NFC?
 • Hoe werkt NFC?
 • Wanneer gebruik je NFC?
 • Hoe veilig is NFC?
 • Welke NCF app is veilig/goed?
 • Hoe kun je NFC Tags instellen / programmeren?
 • Wat is een NFC Tag?
 • Welke NFC Tag kopen?
 •  

  Wat is NFC?

  Een van de meest gestelde vragen op het internet is: wat is NFC? Om deze vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden beginnen we eerst met het beantwoorden van een andere vraag: wat betekent NFC? NFC staat voor Near Field Communication, zoals de naam in het Engels al doet vermoeden kun je de betekenis van NFC het beste omschrijven als kwalitatieve communicatie op korte afstand. Concreet gezegd wissel je gegevens uit over een maximale afstand van 10 centimeter. Deze technologie om gegevens uit te wisselen is vergelijkbaar met bluetooth, enkel gaan er bij Near Field Communication (NFC) minder gegevens verloren. Waarom? NFC verbindingen kunnen elkaar niet verstoren én de NFC technologie maakt sneller verbindingen en verbruikt minder energie. Dit bevordert vervolgens weer de kwaliteit van de gegevensoverdracht.  NFC kenmerkt zich doordat je eenvoudig vertrouwelijk gegevens kunt versleutelen waardoor je veilig en zorgeloos deze gegevens kunt verzenden. Dit is ook de reden dat de NFC technologie tegenwoordig op je paspoort, rijbewijs en bankpas wordt toegepast. 

  Hoe werkt NFC?

  Nu je weet wat NFC is en wat het betekent gaan we door met het beantwoorden van de volgende vraag: hoe werkt NFC? De NFC technologie werkt middels een NFC chip die je terugvindt in veel smartphones, je rijbewijs of paspoort, maar bijvoorbeeld ook in je bankpas. De NFC chip zie je niet, maar zit dus verwerkt in deze producten. Het bekendste voorbeeld dat we kunnen geven bij het uitleggen hoe NFC werkt is: contactloos betalen met NFC. 

  Tegenwoordig zie je contactloos betalen met de smartphone of bankpas in bijna elke winkel of horecazaak wel voorbij komen. Het grootste voordeel van een NFC chip is dat je geen app of een ander product nodig hebt om het te kunnen ontvangen. Wél heb je een app nodig wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om je persoonsgegevens of sociale profielen met andere mensen te delen (versturen) zoals we dat kennen van een ouderwets visitekaartje, maar daarover later in deze blog meer. Voor contactloos betalen met NFC heb je dan weer geen app nodig vanwege de ingebouwde chip in je smartphone of bankpas. 

  Hoe de NFC technologie werkt kan dus op verschillende manieren worden ingevuld. Dit is vooral afhankelijk van het doel. Simpel gezegd kun je gegevens versturen en ontvangen door op korte afstand, maximaal 10 centimeter, apparaten of pasjes met elkaar te laten verbinden. 

  Wanneer gebruik je NFC?

  Je begint je nu vast af te vragen wanneer je allemaal gebruik maakt van NFC. Dat is stiekem vaker dan je denkt! In bijna elke moderne Iphone (Apple), Samsung of andere Android telefoon zit een NFC chip verwerkt. Maar bijvoorbeeld ook in een nieuw rijbewijs, paspoort of de klantenkaart van je favoriete winkel. Grote Nederlandse banken als ING Bank, Rabobank en ABN Amro verwerken bijvoorbeeld al jaren de NFC chip in hun bankpasjes om jou sneller en veiliger contactloos te kunnen laten betalen. De kans is dus groot dat jouw ING bankpas is voorzien van de NFC technologie. In de toekomst zul je steeds vaker gebruik gaan maken van NFC en is het niet meer de vraag wanneer, maar op welke manier je dit wilt doen. Het uiteindelijke doel is om in de toekomst steeds meer gegevens sneller en vooral veiliger uit te kunnen wisselen.

  Hoe veilig is NFC?

  Hoe veilig NFC is, is vooral afhankelijk van de manier hoe je deze technologie gebruikt. Gebruik je NFC om contactloos te betalen met je smartphone of pinpas dan is dat veilig. Gebruik je een NFC chip verwerkt in een digitaal visitekaartje om je persoonsgegevens of socialen profielen te delen dan is dat ook veilig. Het gaat vooral om de manier hoe je gebruik maak van de NFC technologie. Je moet verantwoord omgaan met de gegevens die je wilt delen en het is dus niet verstandig om je bankpas open en bloot ergens weg te leggen. Dit is namelijk een prooi voor data skimmers die uit zijn op je persoonsgegevens. Ga hier dus zorgvuldig mee om en maak gebruik van producten die data skimmers buitenspel zetten. Wanneer je geen gebruik maakt van de NFC chip in je bankpas of digitaal visitekaartje raden wij aan om het goed op te bergen in bijvoorbeeld een goede  wallet / creditcardhouder voorzien van NFC en RFID beveiliging. Wanneer je jouw digitaal visitekaartje goed op hebt geborgen in een goede wallet / creditcardhouder, wil je deze twee dingen natuurlijk absoluut niet kwijtraken. Voorkom daarom dat je de wallet of portemonnee kwijt raakt met een van onze Chipolo producten voor in jouw wallet. Bijvoorbeeld met de Chipolo Card voorkom jij dat je jouw wallet of portemonnee kwijt raakt.  

  Welke NCF app is veilig/goed?

  Er zijn verschillende NFC apps die je veilig en goed kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het delen van je persoonsgegevens of sociale profielen. De doelstelling van het gebruik van deze technologie bepaald welke NFC veilig of goed is voor jou. Ben je van plan om de informatie op je digitale visitekaartje te updaten dan raden wij de “NFC Tools” app aan (de handleiding voor deze app vind je hier). Ben je van plan om contactloos te betalen met NFC dan raden wij aan om “gewoon” via de internetbankieren app je pinpas / bankpas in te stellen in je smartphone als betaalmiddel. Gebruik hier geen andere apps voor om de veiligheid van je persoonsgegevens en geld te kunnen blijven garanderen.

  Hoe kun je NFC Tags instellen / programmeren?

  NFC Tags zijn er in verschillende vormen en kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Zo zijn er bijvoorbeeld NFC Tags in de vorm van een sleutelhanger of digitaal visitekaartje (business card) die je het beste via de “NFC Tools” app kunt installeren. Via deze link kun je de handleiding voor deze app downloaden. In deze handleiding vertellen we je hoe je in enkele simpele stappen NFC Tags kunt instellen of programmeren. Het klinkt moeilijker dan het daadwerkelijke is. Er zijn namelijk niet zoveel manieren hoe je een NFC Tag kunt instellen of programmeren en de beste manier leggen we je duidelijk en eenvoudig uit in de handleiding.

  Wat is een NFC Tag?

  Een NFC Tag is een product, bijvoorbeeld een pasje of sleutelhanger, dat voorzien is van een NFC chip. We schreven al dat NFC Tags er in verschillende vormen zijn maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: snel en veilig gegevens uitwisselen. Denk hierbij aan de klantenkaart van je favoriete winkel of een tag die je krijgt op een beurs met verschillende merken en leveranciers.  Een groot voordeel waarom steeds meer bedrijven en organisaties kiezen voor een NFC Tag is dat het duurzaam, milieuvriendelijk en vooral kostenbesparend is. Een commercieel bedrijf deelt bijvoorbeeld jaarlijks duizenden visitekaartjes uit aan toekomstige klanten of relaties. Dit kost ieder jaar een hoop geld en dit is slecht voor milieu en natuur. Een duurzaam alternatief voor traditionele visitekaartjes is dus een NFC Tag in de vorm van een digital business card (pasje) of sleutelhanger. Het enige wat je hoeft te doen is de NFC Tag tegen de smartphone aanhouden en de ontvangen heeft binnen één tik al jouw gegevens.   

  Welke NFC Tag kopen?

  “Wij van WC-EEND adviseren WC-EEND!” Een bekende uitspraak wanneer je je eigen product wilt aanprijzen. Toch gaan wij het dit keer wél doen! Want altijdalleskwijt.nl zou altijdalleskwijt.nl niet zijn om zelf een goede en vooral veilige NFC Tag te ontwikkelen welke je voor een voordelige prijs kunt kopen. Bij altijdalleskwijt.nl kun je een NFC Tag in twee verschillende vormen kopen:

  Wat zijn de voordelen van de MyMate NFC Tag

  ⇢ Eenmalige investering in een digitaal visitekaartje

  ⇢ Geen abonnementskosten

  ⇢ Je kiest voor een duurzame en milieubewuste oplossing

  ⇢ De snelste manier van connecten

  ⇢ Gratis app voor het updaten van informatie